sâmbătă, 20 martie 2010

Ingrijirea unghiilor, manichiura corecta


De ceva vreme ma pasioneaza subiectul, dar asta pentru ca am patit-o urat...
Nu imi place sa merg la salon pentru mani/ pedi, pentru ca nu am increderea pe care o am la dentist in legatura cu sterilizarea ustensilelor. In plus, intotdeauna am fost extrem de exigenta cu taierea cuticulelor. Adica daca nu incepeam sa sangerez, consideram ca nu sunt bine taiate, deci nici nu incapea discutie sa folosesc un cutit pentru cuticule, ci forfecuta de cuticule. Asta pana cand din acest exces de zel mi-am bagat varful forfecutei pe sub unghie si mi-am dislocat radacina unghiei, iar aceasta s-a rupt pe sistemul exfoliat pe o buna suprafata, chiar la radacina, si foarte adanc, ajunsesem aproape de patul unghiei.

Au urmat bineinteles dureri, aspect oribil si un tratament costisitor cu Orly Fungus MD (130 de lei sticluta), dar care a fost excelent si mi-a fost de mare folos, aplicat de 2 ori pe zi. Aspectul unghiei era ingrozitor, eu stateam tot timpul cu degetul (aratator drept) incordat, pentru ca daca ma atingeam de ceva ma durea rau, iar temerea mea era ca nu o sa mai imi creasca unghia, pentru ca ritmul ei de crestere clar a fost mai lent. Acum nu am scapat inca de problema, adica unghia nu a crescut inca indeajuns incat sa scap de portiunea traumatizata, dar sunt pe drumul cel bun...
Mi-a fost insa invatatura de minte pentru a nu mai apropia forfecuta de cuticulele mele. Am inceput sa urmaresc tutoriale si episoade "How to" pentru a invata sa imi realizez ingrijirea unghiilor si manichiura corect. Cel mai bun sfat pe care l-am auzit a fost acela de a nu ne folosi unghiile pe post de unelte.
In rest, iata ce am invatat:
1. ma apuc de ingrijirea unghiilor dupa baie, dupa spalatul pe cap, pentru ca unghiile au timp suficient sa se inmoaie
2. cu toate acestea, primul pas in ingrijire este ungerea lor cu un unt special pentru unghii si cuticule. L-am ales pe cel de la Sephora, care este excelent, isi face treaba din plin.

3. imping cuticulele cu un instrument special pentru acest lucru, care nu este ascutit (!!) sau cu betisoare speciale din lemn de portocal, iar excesul de piele moarta care este astfel indepartat de pe unghie, il elimin cu un cutit special pentru cuticule.


4. daca este nevoie finisez cu un capat special ca o guma care sterge toate urmele de piele moarta
5. urmeaza pilirea varfurilor unghiilor, obligatoriu intr-un singur sens, ceea ce face al naibii de grea si lunga procedura
6. urmeaza pilirea suprafetei unghiei cu o pila speciala cu 3 sau 4 fete, operatie dupa care unghiile devin deosebit de lucioase. Acum folosesc o pila cu 3 fete de la Orly.

7. urmeaza aplicarea ojei, intotdeauna mata (nu imi plac sidefurile), si eventual a unei solutii de uscare rapida, daca sunt in graba, desi aceste solutii nu sunt prea sanatoase unghiei.
Am avut intotdeauna unghii tari, destul de groase ca strat, insa care se exfoliaza in permanenta la varfuri, astfel incat sub nicio forma nu pot depasi o anumita lungime a lor, insa destul de convenabila (nu imi plac unghiile foarte lungi). O data la doua saptamani, macar pentru 2 zile voi sta doar cu un intaritor pe unghii.
Cam asta ar fi planul meu, pe care l-am inceput chiar de astazi, pentru ca pana acum nu mi-am neglijat celelalte unghii de vreo 2 saptamani incoace, datorita unghiei bolnave. Sper sa obtin manichiura si aspectul unghiilor pe care mi le doresc.

6 comentarii:

  1. Pentru exfoliere eu folosesc tratamentul cu vit B5 de la Farmec - are un pret de 5 ron si intr-o saptamana chiar se vad rezultatele - unghii mai tari, care nu se exfoliaza.

    PS: Vezi ca ai mancat un "r" din titlu: coRecta

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Clarra! O sa il caut si eu. In afara de tratamente naturiste as incerca tot felul de solutii pentru sanatatea unghiilor mele. Vad ca e noua mea pasiune - sa am grija de unghiile mele, dar asta mi se trage de la problema avuta la unghie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo, vezi ca tratamentul de la Farmec are formaldehida - in caz ca esti alergica la asa ceva. Tratamentul asta e ca un fel de apa chioara care se evapora destul de repede de pe unghii. Cam la 30 min dupa aplicare eu ma dau si cu o crema hidratanta pe unghii pentru ca tind sa devina foarte tari si se pot rupe daca nu exista ceva hidratant care sa le redea elasticitatea si flexibilitatea... Nu stiu cat de bine am reusit sa ma fac inteleasa :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Am inteles, stiu la ce te referi. M-ai convins si m-ai facut tare curioasa in legatura cu acest tratament, iar faptul ca spui ca devin chiar atat de tari si rezistente este extraordinar.
    Da, cunosc genul de solutii pentru unghii care nu sunt gen lac, ci se evapora. Majoritatea solutiilor pentru cresterea unghiilor sunt asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. hmm chiar exista asemenea solutii?nu stiu deoarece eu am unghiile casante



    Buna,

    Unghiile sunt un accesoriu feminin ce completeaza tinuta... iti ofera acel strop de mandrie cand le vezi frumoase si sanatoase plus ca iti simti orgoliul mangaiat de privirile de admiratie ale celor din jur.



    Dar ce facem atunci cand le privim si vedem o imagine ce nu face decat sa vrem sa le ascundem de ochii tuturor din jur si sa le tinem numai in buzunare...

    Unghiile sunt afectate atat de factori externi (poluarea, impuritati, chimicale lasate de oja, etc.) cat si de factori interni (lipsa de calciu, dezechilibrul hormonal, alimentatia, etc.). Prin urmare se exfoliaza, iar stratul superior al unghiei se crapa foarte repede. Fiecare coltisor desprins se agata de haine, de par...

    Cand, in sfarsit, cresc putin si esti foarte incantata, le lovesti de ceva si se rup din nou datorita slabei lor rezistente.



    Unghiile si cuticulele sunt printre cele mai sensibile zone ale corpului asa ca sa le acordam atentia cuvenita printr-un tratament corect!



    Cum? In 2 pasi...



    PRIMUL PAS: PREGATIREA UNGHIILOR



    * speli mainile cu apa rece si sapun
    * cureti oja de pe unghii. Nu folosi instrumente abrazive ci doar dizolvant!
    * impingi cuticulele cu ajutorul impingatorului de cuticule
    * pui mainile intr-un bol cu apa calduta si sapun
    * tai cuticulele cu o forfecuta
    * tai colturile unghiilor si le dai forma finala cu pila
    * pui un punct de carmin iar cu impingatorul de cuticule impingi spre margine in zona cuticulelor realizand astfel o dezinfectie. Stergi cu spirt.
    * pui intaritor pe unghii

    RăspundețiȘtergere
  6. Alina, foarte interesate sfaturile tale, iti multumesc pentru ponturi.

    RăspundețiȘtergere