marți, 19 aprilie 2011

Noile produse Gerovital Plant

Clarra m-a invitat sa fac parte din echipa ei “Flori de colt” pentru testarea noilor produse Gerovital, campanie care a reusit sa adune o gramada de adepte si sa se bucure de o imensa popularitate. Felicitari Farmec pentru campanie, a dat posibilitatea mai multor consumatoare sa incerce produsele inainte sa le achizitioneze.
Nu imi doresc sub nicio forma sa intru in vreo polemica cu o companie producatoare de cosmetice, si cu atat mai mult, nu cu toate bloggaritele convertite de catre vreo companie, nu am nicio intentie in acest sens, cel putin atata timp cat am alternative in piata de a folosi produse care MIE imi trezesc increderea. Nu intamplator nu am alaturat nicio imagine acestei postari.
M-am molipsit de la buna mea prietena, Corina, careia ii cer ajutorul cand este vorba de a avea anumite dubii despre ingredientele diverselor produse cosmetice, mai ales cand mie insami mi se pare ceva dubios la ele.
Asa a fost de la inceput, cu produsele Gerovital pe care le-am primit si care au in compozitie o concentratie mare de iritanti si anume: phenethyl alcohol, parfum, hypericum perforatum flower leat/extract, Thymus serpillum extract, Equisetum arvense extract, alcohol, BHA. Acest ingredient BHA nu este acidul salicilic ci este un ingredient care poate fi cancerigen, iar despre asta s-a scris in Mutation Research and Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis.
Toate aceste ingrediente iritante se gasesc in produsele pe care eu le-am primit: Lapte vitaminizant demachiant, Ser contur ochi si buze, Crema hidratanta. BHA nu este in serul de ochi, in rest produsele parca sunt trase la indigo.
Phenethyl alcohol este folosit in industia cosmetic a pentru mirosul lui placut, si mai este folosit ca aditiv in fabricarea tigarilor. Unul dintre studiile care s-au facut in legatura cu toxicitatea lui si cu faptul ca este irritant s-a publicat in baza de date a The Physical and Theoretical Chemistry Laboratory Oxford University. Acest laborator nu este afiliat nici unei companii producatoare de cosmetice, rezultatele lor au fost considerate valide de FDA (Food and Drug Administration USA).
Am lasat un comentariu pe blogul unei cunoscute bloggarite pe care o urmaresc si care in postarea sa elogia demachiantul de la Gerovital, mentionand si ca acesta nu contine alcool. I-am atras atentia ca produsul contine destul de mult alcool, de fapt, si e cam aiurea sa scrie chestia asta, oricat de mult ii place ei produsul respectiv, iar ea mi-a transmis raspunsul celor de la Farmec:
Iata ce zic despre asta cei de la Farmec:
“In legatura cu prezenta alcoolului in formula, in cosmetica se foloseste o gama foarte larga de alcooli, deoarece acestia au diferite roluri: de conservare, de fixare a parfumului, alcooli grasi care sunt agenti de ingrosare si pot avea si rol hidratant etc. De exemplu, expresia “alcohol free” se refera la eliminarea alcoolului etilic din retea unui produs, care de obicei irita sau usuca tenul sensibil, insa nu inseamna neaparat ca nu exista un alt tip de alcool, de exemplu Benzyl alcohol.”
Inainte de a comenta acest raspuns vreau sa subliniez ca unii dintre cei mai iritanti alcooli sunt: benzyl alcohol, phenethyl alcohol, ethanol, denatured alcohol, ethyl alcohol, methanol, isopropyl si SD alcohol. Prea putin ma intereseaza ce roluri au alcooli in schimb ma intereseaza ce impact au ei asupra pielii mele. Exista conservanti neiritanti care se folosesc in cosmetica, nu e nevoie de alcool pentru asta, exista si ingrediente care pot da miros placut unui produs fara sa fie iritant (ex: extractul de castravete).
Mi s-a parut un raspuns plin de tupeu (mentionez ca nu am verificat veridicitatea raspunsului cu cei de la Farmec), dar nu m-ar mira sa fie formulat chiar de ei, si poate chiar intr-un document de tipul Q&A, dar nu inteleg cum pot sa vina cu acest raspuns de parca in 2011 inca nu am avea acces la informatie. Din fericire, exista o gramada de alternative de produse fara alcool si fara iritanti ale diverselor companii cosmetice.
Eu inteleg ca scopul oricarei afaceri si oricarui producator de orice fel de produs este acela de a face bani, dar iti trebuie mult tupeu sa arunci in piata niste “produse sigure” pe care le imbraci intr-un marketing agresiv si sa prostesti nestiutoarele cu sloganuri de genul “alcohol free”. Cel mai tare urasc exact acest fenomen de mintire/ prostire a populatiei. Atata timp cat te apuci de facut cosmetice, si decizi ca din asta vrei tu sa faci bani, macar fa lucrul acesta bine si corect, pentru absolut toate categoriile de consumatori, inclusiv acestia care se mai intereseaza de niste lucruri. Daca nu, atunci alegi sa faci alt ceva, de exemplu, tigari. Valabit pentru toate companiile cosmetice.
Nu vreau sa fac pe nimeni sa se razgandeasca in privinta produselor sau sa nu le mai cumpere, eram oarecum “obligata” macar moral sa imi exprim parerea despre ele, atata timp cat am ales sa le primesc. Nu vreau nici macar sa trag un semnal de alarma in privinta lor, doar am vazut la atatea dintre voi ce “minuni” fac, dar va spun ca sa stiti ca eu ma descotorosesc de ele si nu le dau nici la dusmani.
Editare ulterioara: Corina a cautat mai multe informatii despre acest ingredient si mi-a transmis urmatoarele: Phenoxyethanolul mai este folosit si pe post de conservat in cosmetice, iar in concentratii de 0.1% potentialul lui iritant este extrem de redus, dar ca sa aiba aceasta concentratie ar trebui sa fie listat pe una dintre ultimele 2-3 pozitii din lista de ingrediente, ceea ce nu este cazul.

10 comentarii:

  1. Sa stii ca nu esti singura care si-a luat inima in dinti si a decis sa faca o postare nu tocmai favorabila noilor produse Gerovital.Eu am incercat doar testerele,produsele full size le-am refuzat ptr ca nu le vreau.

    http://sweetcrazylollipop.blogspot.com/2011/03/dezamagire-gerovital-plant.html

    Nu ma pricep la ingrediente,dar mi-ar place sa ne zici mai des...sa faci niste postari de exp.la ce ar trebui sa ne uitam inainte de a cumpara un produs cosmetic sau skincare si ce ar trebui sa evitam. :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo, Andreea, eu ma bucur mult ca ai spus lucrurile astea! Intr-adevar, ingredientele nu sunt dintre cele mai ok, chiar daca se lauda ca n-au parabeni, sunt pline de prostii. De fapt, o crema care costa la raft 15 lei (dupa adaosurile producatorului, intermediarilor, distribuitorului) nu are cum sa aiba ingrediente pretioase. Nu mai spun ca probabil 90% din continut e apa.
    Eu am stat 5 minute cu crema in mana inainte sa indraznesc sa o aplic, nu imi place absolut deloc, nu hidrateaza, macar nu mi-a creat probleme. Voi scrie si eu pe blog despre ele dar vad ca, cel putin pe moment, unele fete adora produsele, altele le detesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant articolul desi e putin cam negativist... daca e sa analizam fiecare substanta chimica in parte din tot ceea ce consumam ar trebui sa ne mutam in pesteri si sa ne hranim si tratam cu radacini de copaci (nici macar cu frunze sau ceva ce-i la suprafata pamantului pentru ca exista riscul sa fie contaminate de la "ploile acide"). intr-adevar raspunsul celor de la Farmec este corect si exemplul dat de ei este unul general. nu mi se pare just sa ataci raspunsul lor... respectivul ingredient poate fi benefic in anumite produse. referitor la comentariul yellow jade - in pretul unui produs se regasesc foarte multe costuri... costurile cu ingredientele sunt de obicei cele mai mici si cele mai mari sunt legate de ambalaj, marketing, logistica, distributie etc. de aia produsele nivea, dove, etc. sunt mai scumpe decat cele farmec pentru ca ei au costuri mult mai mari pe cele ce le-am mentionat mai sus. oricum mie personal nu mi se pare tare frumos sa dam cu paru' in ceea ce-i romanesc, ceea ce e totusi cat de cat ok, farmec e un brand recunoscut la nivel international in domeniu si daca e sa fie chimic si dauntor cu siguranta nu-i mai mult sau mai putin dauntor decat multe alte produse de pe piata. ah si inca ceva... produsele farmec sunt folosite intr-o veselie de bunica, de mama si de prietenele lor de ani de zile - dinainte de revolutie, practic, dinainte sa apara nivea, dove si alte cele comerciale pe piata... credeti-ma ca ele au fiecare un ten si piele mai frumoasa si mai sanatoasa decat multe alte persoane care folosesc produsele "comerciale" de pe piata... asta cred ca spune multe... scuze ca te intreb tu cati ani ai si ce experienta ai pe partea de ingrijire cosmetica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sweet Crazy Lollipop, in privinta ingredientelor, cel mai mult ma ajuta prietena mea Corina http://pasagera.ro. De la ea, si cu ajutorul recomandarilor ei incep sa invat despre ingrediente. Eu sunt inca super incepatoare, dar ea chiar s-a preocupat mult, si de mult timp si a avut si acces la studii chiar de specialitate. Mie doar mi-a starnit interesul si preocuparea pentru partea aceasta. Gasesti foarte multe informatii utile pe site-ul ei si recomandari de site-uri de unde sa iti iei informatii despre produse.

    YellowJade, eu am observat ca majoritatea le adora, ceea ce este ok, nu am o problema cu chestia asta, doar ca in primul rand, inainte sa le aplic pe mine, m-am preocupat sa aflu cate ceva despre ingrediente si am constatat ca nu sunt deloc safe, deci in niciun caz nu voi risca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, incerc sa iti raspuns pe rand si la tot ceea ce mi-ai comunicat. Iti multumesc mult pentru comentariu, in primul rand.
    1. Nu cred ca "daca e sa analizam fiecare substanta chimica in parte din tot ceea ce consumam ar trebui sa ne mutam in pesteri si sa ne hranim si tratam cu radacini de copaci". Chiar exista produse "safe" si care ne fac bine - in cosmetica, in alimentatie, in jurul nostru. Este adevarat ca celelalte, negative ne-au invadat, dar in fond eu pledez doar pentru informare si selectie.
    2. Nu am atacat raspunsul celor de la Farmec si personal nici nu il consider unul corect. Am povestit despre raspunsul lor, dar nu am nicio dovada ca provine chiar din partea lor. Eu nu am luat legatura cu ei pentru ca nu ma intereseaza absolut deloc sa fac acest lucru, si ca atare, raspunsul "lor" nu mi-a fost direct adresat.
    3. Cat despre faptul ca "respectivul ingredient poate fi benefic in anumite produse" - daca ai mai multe detalii, te rog sa ma ajuti. Eu asta am gasit despre el, dar daca poti sa imi oferi detalii concrete, te rog, iti ofer chiar si spatiu pe blog in acest sens, ca "drept la replica".
    4. Mie mi se pare just "sa dam cu paru' in ceea ce-i romanesc", daca in acest fel descri tu postarea mea, atata timp cat ceea ce-i "romanesc" nu e si sanatos si nu ne face bine. Dar este doar parerea mea.
    5. Mama mea sau bunica mea nu au folosit produse Farmec, dar nici nu as merge pe argumentul "ceea ce nu te omoara te face mai puternic". Nu in cosmetica sau in legatura cu sanatatea noastra.
    6. Am 28 de ani si o preocupare intensa pentru partea de cosmetica si beauty. Nu am nicio pretentie ca as fi vreo specialista, ba chiar sunt super novice in chimia cosmetica. Sunt doar preocupata intens de acest aspect si incerc sa adun cat mai multe informatii pertinente.
    Lucrez in marketing (pentru servicii) si stiu ce poate sa faca marketingul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ANONIM,
    Mama si bunica nu au trait in coditiile in care am trait noi cu explozii solare constante si cu o activitate a soarelui care sperie daca o cercetezi, ele nu au trait in conditiile in care poluarea aerului in mediile urbane este la un nivel peste media admisa si nu au avut parte in general de impactul atator radicali liberi asa cum avem noi, cei cu varste de cca 30 de ani acum. Mama si bunica mea au trait cu Apidermin si Farmec (si ce se mai producea in vremea respectiva) doar pentru ca nu aveau acces la altceva si din cauza ca tehnologia din domeniul cosmeticii era la un nivel destul de slab. In 2011 am posibilitatea sa folosesc derivate de vitamin A, acid hialuronic, coenzime, antioxidanti, ingrediente skin identical, ingrediente cell communicanting, peptide, etc si refuz sa folosesc produse romanesti (sau straine, pentru mine sunt egale) care inca produc aceleasi cosmetice pline de iritanti si fara ingrediente cu adevarat benefice.
    O sa te contrazic: Farmec nu este un brand recunoscut la nivel international, eu studiez industia cosmetica de cativa ani in special in SUA si United Kingdom si nu am vazut sau auzit niciodata de Farmec. Brand recunoscut la nivel international este Eau d' Avene, La Roche Posay sau alte companii dezvoltate local (Franta, Elvetia, etc) care s-au afirmat pe plan international.

    RăspundețiȘtergere
  7. Andreea, vreau sa te intreb de unde ai informatia ca Equisetum Arvense ar fi un agent iritant? Inca de pe bancile facultatii am invatat ca aceasta planta, popular cunoscuta sub denumirea de "coada calului" are urmatoarele proprietati: "antimicrobiană, antiseptică, antiinflamatoare, măreste rezistenţa ţesutului conjunctiv, activează circulaţia locală" (sursa: wikipedia). Am ramas socata cand am citit postarea ta... daca ai tu o informatie in acest sens, imi cer scuze anticipat, daca nu, iti recomand sa te documentezi cu mai multa grija :) Numai bine, pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristina, iata o sursa credibila de informatie pentru mine: http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/533/equisetum-arvense.aspx
    Si daca intri pe horsetail extract:
    "Plant extract that has a high tannin, alkaloid, and nicotine content, which can have skin-constricting properties and be irritating to skin (Source: www.herbmed.org). It also has antioxidant properties, but there are many other potent antioxidants that can be used that do not cause skin irritation. "

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte interesant, multumesc de raspuns! site-ul este intr-adevar util... o sa il folosesc si eu pe viitor. Insa ciudat ca exista pareri atat de diferite ale specialistilor...

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna!
    vreau sa zic ca si eu am incercat o crema nutritiva de la Farmac, din noua gama lansata. Am folosit-o aproximativ 3 zile, si in a 4a zi am observat in oglinda niste zgrabunte foarte micute, pe toata fata. nu zic ca nu e buna crema, dar se pare ca a avut efecte nedorite pt mine. aceeasi problema am avut-o si cu o crema bioten pt ten mixt, dar nu pt toata fata, ci in zona ochilor. initial am fost foarte entuziasta in legatura cu produsele romanesti, dar sincer nu prea mai am incredere.

    RăspundețiȘtergere