Clarra m-a invitat sa fac parte din echipa ei “Flori de colt” pentru testarea noilor produse Gerovital, campanie care a reusit sa adune o gramada de adepte si sa se bucure de o imensa popularitate. Felicitari Farmec pentru campanie, a dat posibilitatea mai multor consumatoare sa incerce produsele inainte sa le achizitioneze.
Nu imi doresc sub nicio forma sa intru in vreo polemica cu o companie producatoare de cosmetice, si cu atat mai mult, nu cu toate bloggaritele convertite de catre vreo companie, nu am nicio intentie in acest sens, cel putin atata timp cat am alternative in piata de a folosi produse care MIE imi trezesc increderea. Nu intamplator nu am alaturat nicio imagine acestei postari.
M-am molipsit de la buna mea prietena,
Corina, careia ii cer ajutorul cand este vorba de a avea anumite dubii despre ingredientele diverselor produse cosmetice, mai ales cand mie insami mi se pare ceva dubios la ele.
Asa a fost de la inceput, cu produsele Gerovital pe care le-am primit si care au in compozitie o concentratie mare de iritanti si anume: phenethyl alcohol, parfum, hypericum perforatum flower leat/extract, Thymus serpillum extract, Equisetum arvense extract, alcohol, BHA. Acest ingredient BHA nu este acidul salicilic ci este un ingredient care poate fi cancerigen, iar despre asta s-a scris in Mutation Research and Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis.
Toate aceste ingrediente iritante se gasesc in produsele pe care eu le-am primit: Lapte vitaminizant demachiant, Ser contur ochi si buze, Crema hidratanta. BHA nu este in serul de ochi, in rest produsele parca sunt trase la indigo.
Phenethyl alcohol este folosit in industia cosmetic a pentru mirosul lui placut, si mai este folosit ca aditiv in fabricarea tigarilor. Unul dintre studiile care s-au facut in legatura cu toxicitatea lui si cu faptul ca este irritant s-a publicat in baza de date a
The Physical and Theoretical Chemistry Laboratory Oxford University. Acest laborator nu este afiliat nici unei companii producatoare de cosmetice, rezultatele lor au fost considerate valide de FDA (Food and Drug Administration USA).
Am lasat un comentariu pe blogul unei cunoscute bloggarite pe care o urmaresc si care in postarea sa elogia demachiantul de la Gerovital, mentionand si ca acesta nu contine alcool. I-am atras atentia ca produsul contine destul de mult alcool, de fapt, si e cam aiurea sa scrie chestia asta, oricat de mult ii place ei produsul respectiv, iar ea mi-a transmis raspunsul celor de la Farmec:
Iata ce zic despre asta cei de la Farmec:
“In legatura cu prezenta alcoolului in formula, in cosmetica se foloseste o gama foarte larga de alcooli, deoarece acestia au diferite roluri: de conservare, de fixare a parfumului, alcooli grasi care sunt agenti de ingrosare si pot avea si rol hidratant etc. De exemplu, expresia “alcohol free” se refera la eliminarea alcoolului etilic din retea unui produs, care de obicei irita sau usuca tenul sensibil, insa nu inseamna neaparat ca nu exista un alt tip de alcool, de exemplu Benzyl alcohol.”
Inainte de a comenta acest raspuns vreau sa subliniez ca unii dintre cei mai iritanti alcooli sunt: benzyl alcohol, phenethyl alcohol, ethanol, denatured alcohol, ethyl alcohol, methanol, isopropyl si SD alcohol. Prea putin ma intereseaza ce roluri au alcooli in schimb ma intereseaza ce impact au ei asupra pielii mele. Exista conservanti neiritanti care se folosesc in cosmetica, nu e nevoie de alcool pentru asta, exista si ingrediente care pot da miros placut unui produs fara sa fie iritant (ex: extractul de castravete).
Mi s-a parut un raspuns plin de tupeu (mentionez ca nu am verificat veridicitatea raspunsului cu cei de la Farmec), dar nu m-ar mira sa fie formulat chiar de ei, si poate chiar intr-un document de tipul Q&A, dar nu inteleg cum pot sa vina cu acest raspuns de parca in 2011 inca nu am avea acces la informatie. Din fericire, exista o gramada de alternative de produse fara alcool si fara iritanti ale diverselor companii cosmetice.
Eu inteleg ca scopul oricarei afaceri si oricarui producator de orice fel de produs este acela de a face bani, dar iti trebuie mult tupeu sa arunci in piata niste “produse sigure” pe care le imbraci intr-un marketing agresiv si sa prostesti nestiutoarele cu sloganuri de genul “alcohol free”. Cel mai tare urasc exact acest fenomen de mintire/ prostire a populatiei. Atata timp cat te apuci de facut cosmetice, si decizi ca din asta vrei tu sa faci bani, macar fa lucrul acesta bine si corect, pentru absolut toate categoriile de consumatori, inclusiv acestia care se mai intereseaza de niste lucruri. Daca nu, atunci alegi sa faci alt ceva, de exemplu, tigari. Valabit pentru toate companiile cosmetice.
Nu vreau sa fac pe nimeni sa se razgandeasca in privinta produselor sau sa nu le mai cumpere, eram oarecum “obligata” macar moral sa imi exprim parerea despre ele, atata timp cat am ales sa le primesc. Nu vreau nici macar sa trag un semnal de alarma in privinta lor, doar am vazut la atatea dintre voi ce “minuni” fac, dar va spun ca sa stiti ca eu ma descotorosesc de ele si nu le dau nici la dusmani.
Editare ulterioara: Corina a cautat mai multe informatii despre acest ingredient si mi-a transmis urmatoarele: Phenoxyethanolul mai este folosit si pe post de conservat in cosmetice, iar in concentratii de 0.1% potentialul lui iritant este extrem de redus, dar ca sa aiba aceasta concentratie ar trebui sa fie listat pe una dintre ultimele 2-3 pozitii din lista de ingrediente, ceea ce nu este cazul.