joi, 15 aprilie 2010

Lentilele de contact


Am ochii caprui inchis, intotdeauna mi-am dorit sa ii am negri, sa nu se deosebeasca pupila de iris, dar asta e alta poveste...Tot o poveste veche este miopia mea, descoperita in clasa a opta, insa nu m-am putut lasa convinsa sa port ochelari decat cinci ani mai tarziu, iar ceea ce m-a determinat sa fac marele pas a fost faptul ca nu mai vedeam subtitrarea la televizor. Acum am ajuns la -2 jumate, dioptrie cat de cat stabila, ca dee, am deja o varsta.
De vreo 4 ani port insa alternativ ochelari si lentile de contact albastre si cu dioptrie. Sunt extrem de incantata de ele. Nu mi-am dorit niciodata ochi albastri, pentru ca majoritatea persoanelor cu ochi albastri naturali ii au spalaciti, sau nu au in niciun caz intensitatea pe care o au lentilele. Cred ca se vede de la o posta ca port lentile, dar hei, vi se pare ca sunt o persoana preocupata de naturalete? deloc.

Cam peste tot se recomanda lentilele de 30 de purtari si care over all oricum nu au termen de valabilitate mai mare de 2 luni, dar eu nu am de gand sa ma ocup de comandarea lentilelor ca de achizitia de tampoane. Am avut din acestea la inceput, cand am inceput sa port lentile de contact de proba. Ulterior am devenit adepta lentilelor de contact care pot fi purtate un an intreg. Ale mele sunt Bausch & Lomb si se gasesc doar la Optinova (cele colorate si cu dioptrii, pentru un an). In privinta dioptriilor este evident felul in care ma ajuta, dar sunt foarte incantata si de culorea lor. Costa putin peste 400 de lei, dar pentru o investitie de un an intreg este un pret rezonabil. Am parul negru (negru albastrui pana sa mi se evapore vopseaua de pe par) si mi-au placut intotdeauna brunetele cu ochii albastri si blondele cu ochi caprui. Orice alta combinatie este stereotipica. Nu ma imaginez deloc cu ochii verzi si nici nu prea imi plac.
Ma simt foarte bine cu lentilele la ochi, de fapt nu le simt. Se recomanda purtarea lor cam maxim 10 ore pe zi, insa mi s-a intamplat sa le port si 17 ore. Si oricum aproape intotdeauna le port cam 11-12 ore. Nu le port chiar in fiecare zi din comoditatea aplicarii si intretinerii lor, dar le port cam 5 zile din 7, dupa cum am chef.
Sunt obsedata sa nu fac infectii la ochi, si din fericire nu mi s-a intamplat pana acum, conform controlului oftalmologic anual, dar de aceea sunt foarte preocupata de intretinerea lor. Cel mai mult imi place solutia ReNu de la Bausch & Lomb.
Cand imi dau lentilele jos de la ochi le clatesc bine timp de cateva secunde bune in solutie, apoi le asez pe fiecare in recipientul sau special pentru pastrare peste care torn solutie pana sunt acoperite in intregime. A doua zi dimineata le aplic pe ochi dupa ce mi-am dezinfectat foarte bine mainile. Asez lentila pe partea care trebuie lipita de ochi in forma concava, o asez pe varful degetului si o lipesc de ochi. Datul jos este mult mai simplu - fie se trage lentila spre margina exterioara a ochiului, fie se apuca pur si simplu cu 2 degete de pe ochi.
Am auzit multe persoane care au spus ca nu suporta lentilele. Eu as crede mai degraba ca este vital sa persoana care invatata aplicarea lentilelor, chiar sa se priceapa la asta. Eu ii sunt recunoscatoare unei tanti de la Optiplaza Orhideea, care a fost extrem de rabdatoare cu mine si mi-a explicat cum se aplica si se dau jos lentilele si apoi m-a lasat si pe mine sa exersez de cateva ori. (Prima oara e foarte greu, nu?)
Cam o data pe luna spal lentilele cu o solutie speciala de la Optinova, cred ca se cheama sampon de lentile. Se mai recomanda lacrimi artificiale care se aplica cand lentilele sunt pe ochi, nu avem la indemana posibilitatea de a le da jos si/ sau reaplica si le simtim uscate. Eu nu am avut nevoie stringenta de lacrimi artificiale pana acum. Imi simt lentilele uscate cand le port mult timp intr-o zi (16 ore de exemplu) in mediu uscat sau cand am o sursa de aer conditionat sau vant care imi bate in fata, dar ma descurc si asa, nu ma incomodeaza si nu imi creaza neplaceri.
Ma bucur ca le tolerez atat de bine.
Recunosc insa ca ochelarii de vedere sunt mai comozi, nu necesita intregul ritual de intretinere, si mai les, recunosc ca nu as purta lentile transparente, doar cu dioptrii, tocmai pentru ca m-am invatat cu ochelarii de vedere si sunt mult mai comozi. Mi-am dorit atat de mult lentile albastre, incat daca nu le-as fi gasit cu dioptrii as fi purtat lentile albastre pur si simplu si ochelari de vedere.
In legatura cu machiajul (pentru ca ma machiez aproape zilnic, iar cand imi aplic lentilele obligatoriu ma si machiez) nu am renuntat la niciun produs pe care il foloseam inainte sa port lentile si nici nu imi achizitionez intentionat produse pentru ochi purtatori de lentile. Pasii pe care ii urmez sunt simpli:
1. aplic fondul de ten pe toata fata, inclusiv de jur imprejurul ochilor.
2. Apoi ma spal bine bine pe maini, de cateva ori, mai ales ca sa elimin tot fondul de ten de pe buricele degetelor, o sa am nevoie de ele.
3. Aplic lentilele pe ambii ochi
4. Conturez pleoapa de sus cu tus
5. Aplic fardul pe pleoapa de sus
6. Conturez pleoapa de jos cu creion negru
7. Aplic fard pe pleoapa de jos
8. Aplic rimelul
9. Finalizez - daca e nevoie cu inca putin fond de ten sau cu blush.
Totul imi ia cam 15-20 de minute.

21 de comentarii:

  1. of....as ucide sa am ochii albastri! :)
    Din pacate am tot avut conjunctivita si diverse alergii,imi lacrimeaza des si din orice...si oricat de obsedata as fi de aceasta culoare cred ca nu sunt dispusa sa platesc un pret atat de mare de genul complicatiilor sus mentionate.Ramane numai un vis,am renuntat chiar si sa ii fac albastri in taaz.com pentru ca imi placea tare mult cum imi sta si sufeream ca nu pot fi reali.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti sta foarte bine cu ochi albastri, nu au deloc aspect nenatural.
    Si eu am miopie, dar port ochelari. Chiar nu cred ca as suporta lentilele, am ochii foarte sensibili, ma ustura de la orice nimic si-mi dau lacrimile imediat.
    Totusi nu e greu sa-ti aduci aminte in fiecare seara sa le scoti, sa nu adormi cu ele la ochi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ramona, îmi pare tare rău ca spui asta, si mai ales pentru ca ştiu cum e sa porţile lentile si ce stare îmi dau mie. Crezi ca poate cu timpul, când o sa treacă si mai mult timp de la problemele tale, poate vei putea sa porţi lentile? Ar trebui sa consulti un oftalmolog, poate îţi da voie ;).
    Clarra, nu am cum sa uit sa îmi dau lentilele jos, pentru ca trebuie sa le dau jos inainte sa mă demachiez si oricum fac asta cam imediat ce ajung Acasa de la servici (asta in timpul săptămânii) si apoi toată seara port ochelarii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesanta postarea ta. Mai ales in conditiile in care si eu am miopie. Nu stiu de ce insa, desi port ochelari mereu, am facut si tratament medicamentos, am facut si tratament bioenergetic, imi tot cresc. Am inceput la -1.25 si acum ma invart pe la vreo -5.5.Mi-este cam frica de lentile, ca sa fiu sincera, nu le-am incercat, dar le asociez diverse dureri/neplaceri. Parca mi-as face operatie mai bine (cand se stabilizeaza). Oricum, extrem de folositoare postarea ta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Camy, daca te tenteaza purtatul lentilelor poti sa mergi la orice cabinet de specialitate si sa "probezi". Daca te va ajuta specialistul potrivit s-ar putea sa constati ca te impaci bine cu ele. Si pe mine m-a tentat operatia cu laser la un moment dat, insa ulterior am aflat ca dupa operatie nu voi mai putea purta niciodata lentile (albastre, ca se presupune ca de dioptrii nu voi mai avea nevoie), iar in aceste conditii resping total ideea de a ma opera.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place cum iti sta cu lentile de contact. Si eu am incercat atat cu verzi, cat si cu albastre.
    La cele verzi nu prea se distingea diferenta eu avand ochii aproape negri. Dar la cele albastre fiind foarte deschise ca nuanta, se vedea cam electric si de la o posta se prindea lumea ca am lentile :)).
    Asa ca am abandonat ideea cel putin momentan :-"...

    RăspundețiȘtergere
  7. Iulia, multumesc pentru aprecieri. Si eu sunt mulţumita de ele din toate punctele de vedere si mă simt draguta cu ele, insa lumea se uita insistent la mine si la ochii mei, pe strada si in metrou atunci când le port...îmi inchipui ca este evident ca port lentile, dar cum spuneam nu îmi pasa de asta. Adică da, port lentile, am parul vopsit, unghiile făcute si de cele mai multe ori sunt machiata. This is me!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce simpatica esti :), mai ales cu fraza "Cred ca se vede de la o posta ca port lentile, dar hei, vi se pare ca sunt o persoana preocupata de naturalete? deloc." :)
    Si eu port lentile de vedere, de 5-6 ani, si nu as putea trai fara ele! E o idee preconceputa cea asociata lentilelor cu neplaceri, infectii, complicatii. Mie mai complicat mi se pare sa stau cu ochelarii pe nas, ma deranjeaza si nu e acelasi lucru ca atunci cand vezi bine complet, nu printr-un obiect intermediar, unoeri peste sau sub ochelari.
    Eu am insa fara culoare, am ochii negri si imi plac asa, mai asiatici. :) Tie insa iti sta foarte bine cu ochii albastri! Nu stiu cum aratai inainte sa fac o comparatie, dar asa iti confera multa expresivitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexa, multumesc pentru compliment. Asa este, lentilele sunt mult mai comode, iar ceea ce ma incanta cel mai tare este ca machiajul se vede asa cum l-am realizat, nu cum arata prin ochelari. Ceea ce mi se pare un pic "incomod" este tot ritualul pe care il respect cu sfintenie de curatare si pastrare a lentilelor, dar macar nu ma umplu de nervi ca atunci cand incerc sa sterg ochelarii de pete si amprente.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna, eu mi-am cumparat lentile de curand, tot cu purtare de una an. Ti se intampla sa le simti in ochi sau lentila sa fuga? spre ex acum mi le-am pus in ochi si o lentila am pus-o perfect, dar cealalta oricat m-as chinui sa o asez imi aluneca putin intr-o parte.. nu ma deranjeaza de vazut tot vad, dar o simt ca nu e pusa fix pe ochi. te intreb ca sa nu imi stric ochii purtandu-le aiurea. plus ca parca mi se incetoseaza privirea dupa ce clipesc, presupun ca e de la lacrimi. asa e si la tine? sau nu le port eu cum trebuie?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna! Sa o luam pe rand: si mie mi se intampla ca atunci cand imi pun lentilele, la un ochi operatiunea sa fie mai usoara decat la celalalt, adevarat. Cel mai bine, pentru a se "aseza" lentila pe ochi asa cum ar trebui, este indicat ca imediat dupa aplicarea ei sa iti misti ochiul/ privirea in toate directiile - sus, jos, stanga, dreapta, haotic si relativ repede. In felul acesta lentila se aseaza cum trebuie pe pleoapa. Vederea incetosata, daca este de scurta durata poate fi din cauza ca ochiul se obisnuieste cu lentila, cu noua dioptrie, este o schimbare de la vazutul natural si vazutul prin lentila. Daca vederea incetosata persista, cred ca ori dioptriile nu sunt cele potrivite, dar ma indoiesc ca nu ai fost atenta la acest aspect, fie ai alte "lucruri" in ochi - diverse secretii sau resturi de la produse de machiaj. Mi se intampla uneori sa se adune resturi din produsele pentru machiaj sau chiar particule din fondul de ten, cumva, ori pe suprafata exterioara a lentilei sau chiar pe cea interioara. Atunci singura solutie este scoatere lor si curatarea cu solutia lor speciala si aplicarea lor inapoi pe ochi. Din acest motiv eu stau tot timpul cu recipientul lor in geanta.
    O alta discutie ar mai fi ca atunci cand lentila se usuca pe ochi - ori dupa multe ore de purtare, ori dupa ce am stat intr-un mediu uscat sau cu curent puternic, pot spune ca imi simt lentila pe ochi, o simt mai rigida, este adevarat.
    Pe de alta parte, ori de cate ori port lentilele si imi misc privirea la 180 de grade, lentila se defazeaza de ochi, nu se misca in acelasi timp cu ochiul, dar cred ca asta e normal, asta e.
    Sper ca ti-am fost de folos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aceleasi lentile le folosesc si eu, doar ca am citit in carticica lor ca machiajul trebuie aplicat inaintea lentilelor.
    Exista, cumva, lentile de un an, fara dioptrii ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Deea, da, la Optinova se gasesc lentile "fara dioptrii", adica doar cu culoare pentru un an.

    RăspundețiȘtergere
  14. Io am purtat lentile de contact...insa din pacate am facut ceva infectii la ochii(mai ales la dreptul) si asta din cauza ca am fost cam nepriceput cu ele la inceput.( insa nici doctorul nu mi a explicat prea bine cum sa le folosesc din pacate :( ....)
    Acum deocamdata mi am schimbat doctorul si fac un tratament de 10 zile cu picaturi...sper sa imi treaca si sa port din nou lentile...(celalalt doctor imi daduse alte 2 randuri de picaturi si tot nu imi trecuse infectia :(..)
    Oricum sunt dezamagit de doctorii romani...te trateaza cu o mare superficialitate...

    RăspundețiȘtergere
  15. Ufff, asa este din pacate. Si desi nu imi plac generalizarile, de la o vreme aud mult mai mult de genul acesta decat de doctori chiar ok...poate nu este in totalitate vina lor, dar...
    Imi pare rau oricum sa aud de problema ta, sper sa se rezolve si sper sa nu fi renuntat definitiv la lentile ;) Adevarul este ca exact de infectii ma tem si eu, de aceea cam merg anual la oftalmolog pentru remasurarea dioptriilor (inainte sa imi comand lentile noi) si intreb de fiecare data daca am vreo infectie. Succes cu tratamentul!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna... numele meu este Giulia. Ar fi trebuit sa port ochelari de cand eram mica. Problema mea cu ochi a fost descoperita din fericire de mult timp ... Din pacate nu am purtat ochelari si mi`au crescut dioptriile ... Acum trebuie sa port ochelarii la fel ca pe haine deoarece am strabism, iar ochiul stang poate devenii foarte lenes marindu-se foarte tare dioptria:( am fost de nenumarate ori la controale si fiecare doctor a avut o parere diferita... Unul ca trebuie sa port ochelarii permanent, la 16 ani imi pot pune lentile ,iar dupa 18 ani ma pot opera... Una ca si daca port ochelarii si daca nu ... dioptriile vor ramane aceleasi... desi am contraziso deoarece intr`o perioada de timp scurta mi`au crescut foarte mult... Am o intrebare ... de la ce varsta se pot purta lentilele de contact cu dioptrii?? momentan parintii mi`au facut o noua pereche de ochelarii negri gen retro care nu`mi plac de loc si merg pe miza ca la 12 ani nu ai voie sa porti lentile de contact:(((( ma poti ajuta??

    RăspundețiȘtergere
  17. Giulia, din cate stiu, lentilele de contact pot fi purtate si la varste mai fragede decat 12 ani, in cazul unor afectiuni. Pe de alta parte, nu stiu daca in cazul tau cele mai potrivite ar fi lentilele, pentru ca nu sunt medic si nu ma pricep. Cert este ca daca te operezi la ochi, ulterior nu vei mai putea purta lentile niciodata, nici colorate, nici pentru vreo alta afectiune care nu a fost rezolvata prin operatie.
    Si sa stii ca parerea mea este ca ochelarii sunt mult mai comozi si mai inofensivi, dar te inteleg perfect. Sper sa dai peste un medic cu adevarat bun, iar in cazul in care lentilele sunt solutia optima pentru tine, sper ca acel medic sa ii convinga si pe parinitii tai. Daca nu, mai ai rabdare cativa ani. (eu uram sa mi se zica asta cand eram mica :P )

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna Andreea! Abia azi ti-am descoperit blogul, insa am impresia ca nu ma mai pot dezlipi de el... E foarte interesant si bine realizat tot ceea ce scrii aici. Felicitari! Sincer, eu nici nu mi-am dat seama ca porti lentile, pana nu ai mentionat acest lucru...Ti-ai ales o nuanta foarte naturala si care te prinde foarte bine. Si eu port lentile de contact de vreo 2 ani, tot Bauch&Lomb, SoftLens Natural Colors, nuanta Topaz, care intr-adevar nu e deloc naturala, se observa imediat ca port lentile. Mi-am dorit dintotdeauna ochii albastrii deschisi, iar la controlul pentru lentile de acum 2 ani eram setata pe ideea ca imi voi lua lentile deschise la culoare. Am ochii caprui deschis, iar d-na doctor mi-a zis ca nu imi pot pune o culoare deschisa (imi doream Pacific) pentru ca nu s-ar vedea pe ochii mei, fiind caprui. Pentru ca nu eram 'documentata' pe tema respectiva, am crezut-o, sau cel putin nu am contestat ceea ce a zis. Dupa un timp am gasit pe net ca lentilele SoftLens sunt facute special pentru ochii inchisi la culoare (si asta pe site-ul celor de la Bauch&Lomb), insa unele fete au zis ca nuanta de albastru deschis (Pacific) se vede pe ochi cu o usoara tenta de mov, iar daca vrei un albastru deschis sa incerci nuanta de gri (Platinum). Saptamana viitoare ma voi duce la control, deci ca sa nu o mai lungesc prea mult, intrebarea mea este : tu ce nuanta de lentile ai ?
    Multumesc frumos, un weekend frumos in continuare! Sabina

    RăspundețiȘtergere
  19. Sabina, multumesc mult pentru aprecieri. Eu am nuanta Pacific, iar ochii mei natural sunt caprui foarte inchis. Sunt sigura ca o sa poti sa folosesti lentilele pe care ti le doresti, nu are nicio legatura cu nuantan lor naturala. Cele transparente, doar cu dioptrii sunt transparente, nu au nicio culoare...Mergi la alt consultant optic pentru comanda lor. Am incercat si eu platinum, pentru ca imi doream lentile gri, dar este un gri incredibil de spalacit, este aproape alb si aratam ca un alien...

    RăspundețiȘtergere
  20. salut
    andreea ,imi poti lasa un nr d telefon de la optinova,eu sunt din iasi i as vrea a imi fac o programare pt a imi pune si eu deasemenea tie lentile contact (medical plus estetic valabile un an )intrebarea mea este daca se mai poate pt ca eu am fost la mn si toti oftalmologii au spus ca nu mai exista lentile valabile 1 an medicale plus estetice ,help me please

    RăspundețiȘtergere
  21. Bobo, te rog sa citesti toate articolele mele referitoare la lentilele de contact, si in special: http://beautyreviews-byandreea.blogspot.com/2010/09/optinova-mi-dat-teapa-deschideti-bine.html
    Asadar, nu te-as sfatui sa apelezi la ei. Eu acum folosesc lentile de o luna, pe care mi le iau in pachete de cate 6 lentile, fiecare cu purtare pe timp de o luna, si e muuult mai ok asa. Daca ai nelamuriri, te rog sa imi spui, nu e nicio problema.

    RăspundețiȘtergere